Je huis te koop zetten2024-04-05T13:03:27+02:00

Je huis te koop zetten

Je hebt het besluit genomen om je huis te verkopen. Maar hoe nu verder? Tijdens de verkoop komt er veel op je af. Je bent daarom op zoek naar oprechte deskundigheid en heldere communicatie. Een partij die de markt kent en scherp onderhandelt. Met onze jarenlange ervaring kunnen we je helpen om jouw wensen en behoeften concreet te maken. Wij kennen jouw lokale situatie en weten precies wat er bij de verkoop van een huis komt kijken.

Het te koop zetten van je woning

Het verkopen van een huis is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Wetgeving, belastingen en andere maatschappelijke ontwikkelingen vereisen een steeds grotere kennis en kunde. Als gevolg daarvan hebben wij inmiddels jaren geleden besloten ons te specialiseren in de markt van bestaande woonhuizen.

Wij richten ons graag op alle ins en outs die spelen rondom de verkoop van jouw eigen woning. Met onze jarenlange ervaring halen we samen het meeste uit jouw verkoop. We wijzen je op gebreken en valkuilen, zodat je niet voor onvoorziene kosten of omstandigheden komt te staan.

Heb je bepaalde vragen of interesse in een gratis waardebepaling van je woning? Laat je gegevens achter voor een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek, of vraag een gratis waardebepaling aan.

Gratis waardebepaling

Met onze gratis waardebepaling stellen we de huidige waarde van jouw woning vast, zonder dat hiervoor kosten gerekend worden. Zo krijg jij als woningeigenaar (vrijblijvend) een beeld van de huidige waarde van jouw huis. Daarnaast voorzien we je waar mogelijk van relevant advies over onder andere mogelijkheden tot waardevermeerdering van jouw woning.

Veelgestelde vragen

Wat is een optie?2021-10-29T14:24:22+02:00

Een optie in juridische zin geeft een partij de keuze om door een eenzijdige verklaring een koopovereenkomst met een andere partij te sluiten. Partijen zijn het dan wel eens over de voorwaarde van de koop, maar de koper krijgt bijvoorbeeld nog een week bedenktijd.

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is zo’n optie nog wel gebruikelijk. Bij het aankopen van een bestaande woning wordt vaak ten onrechte het begrip ‘optie’ gebruikt. Dan heeft het de betekenis van bepaalde toezeggingen die een verkopende makelaar kan doen aan een belangstellende koper tijdens het onderhandelingsproces. Zo’n toezegging kan bijvoorbeeld inhouden dat een belangstellende koper een paar dagen de tijd krijgt om na te denken over een bod. De makelaar zal in de tussentijd proberen niet met een andere partij in onderhandeling te gaan. De belangstellende koper kan deze tijd gebruiken om een beter inzicht te krijgen in zijn financiering of in de gebruiksmogelijkheden van de woning.

Een optie kunt u niet eisen; de verkoper en verkopende makelaar beslissen zelf of er in een onderhandelingsproces bepaalde toezeggingen worden gedaan.

Zit de makelaarscourtage in de “kosten koper”?2021-10-29T14:24:15+02:00

Nee, deze courtage zit er niet in. Onder ‘kosten koper’ vallen:

  1. Overdrachtsbelasting.
  2. Notariskosten, onder andere voor het opmaken van de leveringsakte en het inschrijven ervan in het Kadaster.

Naast bovengenoemde kosten kunnen er notariskosten zijn voor het opmaken en inschrijven van de hypotheekakte. Als de koper een aankoopmakelaar heeft ingeschakeld, komt de courtage voor deze aankoopmakelaar voor rekening van de koper. Die wordt over het algemeen verrekend via de eindafrekening die de notaris opmaakt. De kosten van de verkopende makelaar zijn voor rekening van de verkoper.

Wat houdt de drie dagen bedenktijd voor de koper precies in?2021-10-29T14:24:09+02:00

De wettelijk vastgestelde drie dagen bedenktijd houdt in dat je als koper zonder opgaaf van redenen de koop kunt ontbinden. De bedenktijd van drie dagen gaat in zodra een kopie van de getekende koopovereenkomst aan de koper ter hand is gesteld. De bedenktijd kan langer duren dan drie dagen als deze eindigt op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag. Hiervoor zijn regels opgesteld.

Wat moet ik zelf doen bij de verkoop?2021-10-29T14:24:05+02:00

Bij de verkoop van je huis zijn er altijd zaken die je zelf moet regelen, ook als je een makelaar in dienst neemt. Zaken die je onder andere moet regelen zijn:

  • Verkoopklaar maken van je huis
  • Hypotheekzaken regelen
  • Koopcontract ondertekenen
  • Naar de notaris voor de officiële overdacht

Als je ervoor kiest om je woning zelf te verkopen zijn er nog meer zaken om zelf te regelen. Denk aan het promoten van je huis, het organiseren van bezichtigingen, contact onderhouden met geïnteresseerden en het opstellen van de koopovereenkomst.

Hoe komt de koop tot stand?2021-10-29T14:23:59+02:00

Wanneer koper en verkoper het eens zijn geworden over belangrijke zaken waaronder financiën, ontbindende voorwaarden, leveringsdata en overige afspraken over onroerende zaken. Het is aan de koper om vooraf de ontbindende voorwaarden op te laten nemen in de koopovereenkomst. Deze voorwaarden kunnen zijn:

  • Niet verkrijgen van hypotheek garantie
  • Onder voorbehoud van financiering
  • Negatieve uitkomst bouwtechnische keuring

De verkopende makelaar legt bij overeenstemming de zaken vast in een koopovereenkomst. Als beide partijen de overeenkomst hebben ondertekend, is de koop tot stand gekomen.

Stijkel Makelaars is het makelaarskantoor, vlakbij het centrum van Harderwijk, waar al meer dan 50 jaar makelaardij op topniveau wordt bedreven.

Met een hecht team, zorgt eigenaresse Marieke Stijkel ervoor dat iedere verkoper zich gedurende het hele verkoopproces 100% ontzorgd en gesteund voelt. En na een halve eeuw makelaardij en meer dan honderd gelukkige opdrachtgevers verder kunnen we stellen dat het verkopen van huizen, in Harderwijk en omgeving, Marieke behoorlijk goed af gaat!

Deel deze pagina:

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Aarzel niet, wij zijn je graag van dienst!

Bel ons op telefoonnummer (0341) 421 514, stuur een e-mail naar info@stijkel.nl of:

Go to Top